AMIT A NAPELEMEKRŐL TUDNI ÉRDEMES

Magyarország területére eső napenergia 457.000 PJ (Peta Joule) nagyságú. A napelemeknek hála ezt az energiát ingyen felhasználhatjuk.

Napelem, napkollektor, szigetüzem, inverter:

Fűtésre használt szolár rendszernél fontos a napelem és a napkollektor között különbséget tenni. Napkollektorral meleg vizet tudunk előállítani (a benne keringő vizet melegíti). A napelem pedig elektromos áramot fejleszt (tetszőleges célra használható fel).

A különböző napszakokban más-más mennyiségű áramot használunk fel (pl. éjszaka villanyt kapcsolunk, amikor már nem süt a nap), ezért ezt az ingadozást ki kell küszöbölnünk.

Erre két megoldás létezik: Az első az úgynevezett szigetüzem, amikor rendszerünk nincs összekötve az áramszolgáltató rendszerével (a megtermelt energia tárolását akkumulátorok biztosítják). Ez a rendszer akkor előnyös, ha a villamoshálózat egyáltalán nem elérhető (pl. az erdő közepén a hegyekben).

A másik megoldást az úgynevezett „hálózatra visszatáplálás” jelenti. Ekkor a megtermelt és fel nem használt áramot az áramszolgáltató hálózatára táplálják vissza, ez esetben villanyóránk visszafele pörög.

A napelemek egyenáramot termelnek, ezért ahhoz, hogy a háztartásunkban működő gépeink számára fogyasztható 230V-os váltóáram legyen belőle, egy inverterre van szükségünk. Ez a legfontosabb tényezője a rendszernek.

 

 

Kérdések a napelemekkel kapcsolatban!

 

Magyarországon 1 kWp napelem mennyi energiát termelni éves szinten?

Magyarországon átlagosan 1150-1300 kWh között várható éves szinten az energia termelés, ez függ a napos órák számától.

 

Milyen tájolás és dőlésszög az ideális?

Dél-délnyugati tájolás, 15-30 fok közötti dőlésszög az ideális, ez függ a várható szélterheléstől is.

 

Mi a különbség a polikrisályos és a monokristályos napelemek között? Melyiket érdemesebb választani?

Elsősorban a felépítésben van különbség. A napelemek félvezető rétegei eltérőek a két technológiában. A monokristályos (egykristályos) napelemek félvezetőrétegében szabályos szerkezetű szilíciumkristály van, viszont a polikristályos napelemek több egymáshoz szabálytalanul csatlakozó kristályból állnak. Előbbi direkt napfényben teljesít jobban, míg utóbbinak szórt fényben nagyobb a hatásfoka egymáshoz viszonyítva. A hazai éghajlatot tekintve a kettő kiegyenlítődik, így gyakorlatilag nincs jelentős különbség hatásfokban és árban sem.

Szigetüzem vagy visszatáplálás?

Szigetüzemű rendszert ott érdemes kiépíteni, ahol még nincs kialakítva az elektromos hálózat. Ennél a rendszernél a megtermelt energiát akkumulátorokba táplálják. Ez történik a hálózatra visszatáplálás esetén, csupán az elektromos szolgáltató hálózatát használjuk

„akkumulátorként”. Amikor többletet termelünk betápláljuk a hálózatra, ha pedig alul termelünk a szükségeshez képest, akkor visszavételezzük a betermelt többletet. Így megspóroljuk a költséges akkumulátorokat.

Inverter felszerelése?

Az egyenáramot alakítja azonnal felhasználható váltóárammá. Jól szellőző, hűvös helyre kell felszerelni.

 

Milyen élettartammal és megtérülési idővel lehet számolni?

A legtöbb napelemre 25 év garanciát vállalnak a gyártók, mely tartalmazza, hogy a rendszer hatásfoka az első tíz évben nem fog 90% alá csökkenni. A modulok élettartalma kb. 20-30 év. A megtérülés a rendszerek méretétől és attól függően, hogy sikerül-e valamilyen támogatást szereznünk 6-7 évtől is kezdődhet.

 

Mekkora tetőfelületen mekkora teljesítményt lehet elérni?

Egy napelem mérete nagyjából 2-2,5 m2. Egy 10 m2-es, árnyékmentes felületen 1 kWp-et (kilowattpeak – a napelem névleges csúcsteljesítménye) lehet felszerelni.

 

Milyen karbantartás szükséges?

Évente érdemes megnézni a rendszert. Fontos a felületét tisztán tartani, télen a havat letakarítani róla.

 

Hogyan használható fel a megtermelt energia további költségcsökkentés céljából?

Ha van megfelelő termelésünk, akkor pl. használati meleg víz előállítására, vagy más típusú fűtés kiváltására használhatjuk az áramot, de csak jó hatásfokkal működtethető elektromos eszközökkel.

 

Milyen engedélyek szükségesek?

A helyi áramszolgáltatónál kell engedélyeztetni, ettől eltérő lehet, ha esetleg az adott településen külön erre vonatkozó építészeti előírás lenne (pl.: műemlékvédelem stb.)

 

Mik az engedélyezést nehezítő tényezők?

Háztartási kiserőmű méretig, azaz 50 kWp nagyságig igazából nincs buktatója a villanyóra kiépíttetésének. Abban az esetben, ha egy nagyon rossz állapotban lévő mérőszekrény van, akkor kérheti a szolgáltató mérőhely szabványosítását.

 

Hogyan lehet elszámolni az energiaszolgáltatóval?

Évente egyszer, szaldó elszámolással a szolgáltató által felszerelt kétirányú mérő alapján.

 

Mi történi abban az esetben, ha több áramot termelek, mint amennyit használok?

A szolgáltató kifizeti számla ellenében, amennyiben így szerződtünk le vele. Célszerű akkora rendszert építeni, ami fedezi várható éves fogyasztásunkat túltermelés nélkül.

 

Milyen információkra van szükség egy árajánlat elkészítéséhet?

A napelem rendszer méretezéséhez elsősorban a várható éves fogyasztást kell meghatározni.

A napelemek kb. 6m2-es felületen, éves szinten kb. 1100 kWh előállítására képesek. Ezért fontos az épület tetőszerkezetétnek megismerése. Magyarországon a legjobb eredmény a D, D-NY-i tetőfelületen érhető el, a Nap sugarainak ideális beesési szöge miatt.