Gyakran ismételt kérdések a napelemekről

Q?

Hogyan zajlik a napelemes rendszerek engedélyeztetése?

A.

  1. Töltse ki ajánlatkérő kérdőívünket.
  2. Kollégánk ingyenes helyszíni felmérést végez a pontos ár kalkulálásához, valamint tájékoztatja az aktuális pályázati, illetve finanszírozási lehetőségekről.
  3. Elküldjük az árkalkulációt, és pozitív visszajelzés esetén szerződünk.
  4. Elindítjuk az engedélyeztetési folyamatot.
  5. Az engedélyek birtokában felszereljük és üzembe helyezzük a napelemes rendszert.

Q?

Van-e a finanszírozásra hitel- vagy más lehetőség?

A.

Pályázati lehetőségekben nem bővelkedünk, lakossági pályázat napelemre egyenlőre nincs. A lakosság részére tudjuk ajánlani az egyik lakáskasszával kötött megállapodásunkat, ahol kedvező hitel formájában juthatnak finanszírozáshoz és a 30% állami támogatás garantált. Cégek és intézmények nagyobb eséllyel indulnak pályázatokon, nekik minden évben lehetőségük van az anyagukat szinte hónapokig benyújtani. Számukra különböző kombinált pályázatok is megjelentek az elmúlt és az idei évben egyaránt. Valamint ebben az évben (2016) még várhatóak további kiírások is. Azonban az elmúlt években olyannyira csökkent a napelemes rendszerek ára, hogy napjainkban már támogatás nélkül is egy biztos hozamú, kockázatmentes befektetés egy ilyen rendszer telepíttetése. Cégünk az ajánlatait megtérülési számításokkal egészíti ki. (Részletes ajánlatkéréshez kattints ide!)

Q?

Esetleges engedélyek beszerzésében tudtok-e segíteni?

A.

Cégünk a napelemes rendszer telepítését kulcsrakészen vállalja. Ebbe beletartozik az áramszolgáltatói engedélyeztetés, a szükséges dokumentumok elkészítése, a helyszínre szállítás és a telepítés. Abban az esetben, ha pályázati keretek között valósul meg a beruházás, és a megrendelő kéri, a pályázat elkészítését is átvállaljuk. A megrendelőnek nincs más dolga, csak aláírni a szerződést velünk.

Q?

Milyen engedélyek szükségesek a napelem rendszerhez, és ez mennyi idővel és költséggel jár?

A.

Napelemes rendszert csak a területileg illetékes áramszolgáltató engedélyével lehet telepíteni. Ennek az engedélyeztetésnek nincs külön költsége, a terveztetésnek azonban igen. Az áramszolgáltatói engedélyezés folyamata akár 2 hónapig is eltarthat.

Q?

Télen, ha befedi a hó a napelemet, leolvad róla, vagy le kell takarítani?

A.

Ha a napelemet hó borítja, akkor termelőből fogyasztóvá válik. Így, mint minden fogyasztó, hőt termel, ennek a hatására megindul a felületen az olvadás. Minél nagyobb területről olvadt le a hó, és láthatóvá válik a napelem felülete, annál nagyobb részen süti a nap. Ebből adódóan erőteljesebb lesz a termelés azokon a részeken ahol nincs hó, és fokozottabb lesz a hőmérsékletemelkedés azokon a részeken, ahol még hóval borított. Természetesen, ha nem szeretnénk kihagyni a termelésből egy kis időt sem, akkor érdemes letakarítani a havat.

Q?

Milyen súlyú a napelem rendszer, kell-e a tetőszerkezetet megerősíteni (pl: régi ház esetén)?

A.

Napelemet célszerű az épületek tető felületén elhelyezni, függetlenül attól, hogy milyen a tető fedése, hiszen az rendelkezésre áll, és nem foglal külön helyet. Amennyiben a tetőn nem elegendő a hely, rossz a tájolása, vagy a dőlésszöge, a napelem rendszer elhelyezhető földi tartószerkezeten is. A napelemek súlya átlagosan kb. 20 kg, tehát ritkán van szükség külön statikai vizsgálatokra és megerősítésre. Amennyiben mégis szükséges, a vizsgálatokat kollégáink az épület felmérésekor elvégzik. A helyszíni szemlén látottak alapján ajánljuk a legmegfelelőbb napelemes technológiát, és a hozzá tartozó rögzítő rendszert.

Q?

Új villanyóra szükséges-e napelem rendszer telepítésekor, ennek milyen költsége van és engedélyre van-e szükség?

A.

Napelemes rendszert csak a területileg illetékes áramszolgáltató engedélyével lehet telepíteni. Ennek az engedélyeztetésnek nincs költsége, a terveztetésnek azonban igen. A villanyóra cseréjére a rendszer elkészülte és készre jelentése után kerül sor. Ha régi fajta mérőórája van, vagy olyan, amelyikkel a kétirányú mérést nem lehet megvalósítani, akkor azt minden esetben cseréli a szolgáltató. Azt hogy ezért kell-e fizetni, az áramszolgáltató határozza meg.

Q?

A hatékony működéshez szükség van-e a napelemeket rendszeresen takarítására?

A.

Alapvetően nem, hiszen az esőzések megoldják ezt a problémát. Javasoljuk azonban a rendszer működésének és teljesítményének időszakos ellenőrzését, tisztítását. Szigorúan tilos a napelemeket a kereskedelemben kapható hagyományos súrolókefékkel, tisztítószerekkel tisztítani, ezek kárt tehetnek a napelemek felületében, ezáltal csökkenhet a termelés, és elveszítik a garanciát. Cégünk ebben is rendelkezésére áll.

Q?

10.000 Ft a havi villany költségem, mennyibe kerülne kiváltani napelemmel?

A.

A mostani (2016. évi) áramdíjjal számolva (40ft/KW) ehhez kb. egy 2.5 KW-os rendszerre van szükség. Az ár több tényezőtől függ, ez a rendszer kb. nettó 1 millió forintba kerülne.

Q?

Ha társasházban lakom, lehet napelemem?

A.

A társasház tetejére ugyanúgy fel lehet szerelni a napelemeket, mint egy családi házra. Arra azonban figyelni kell, hogy a társasház többi lakójától engedélyt kell kérni a telepítésre.

Q?

Fűtésre hogyan tudom felhasználni?

A.

A napelemmel áramot állítunk elő, ezért minden olyan fűtő berendezést lehet használni, ami árammal működik. Napjainkban egyre elterjedtebb ez a fűtési megoldás, hiszen kényelmes és tiszta. Továbbá nem kell hozzá kémény, engedélyek, nincs kéményseprési díj, nem igényel karbantartást sem.

Q?

Ha nem déli fekvésű a tetőm, hogyan lehet a napelemet felszerelni?

A.

Igaz, hogy a szakirodalom azt mondja, hogy a déli tájolás a legideálisabb, ha ez nem áll rendelkezésre, ettől eltérhetünk keleti és nyugati irányba is. Valamennyi hatásfok csökkenés keletkezik a déli iránytól való eltérés miatt, de ez orvosolható azzal, hogy teljesítmény tekintetében egy kicsivel nagyobb rendszert telepítünk. Általában a megrendelők kis hányada rendelkezik ideálisnak mondható déli tájolással.

Q?

Hány fokos dőlésszögű tető a legmegfelelőbb?

A.

Általánosságban elmondható, hogy télen és nyáron más és más magasságban jár a nap. Abban az esetben, ha valaki most építkezik, és már tervezi a tető építésekor, hogy napelemeket fog felszereltetni, akkor neki azt javasoljuk, hogy 15-30°-ra terveztesse. Azonban minden dőlésszög megfelelő, igaz, ekkor már számolni kell valamennyi veszteséggel.

Q?

Mi történik a nálam megtermelt, de nem felhasznált árammal?

A.

Amikor a napelemes rendszer többet termel, mint a pillanatnyi fogyasztásunk, a felesleget az áramszolgáltató hálózatába visszatáplálja, ellenkező esetben pedig a szükséges energiát automatikusan a közcélú hálózatból kapjuk. A fogyasztott és termelt mennyiségeket a felszerelt digitális fogyasztásmérő tárolja, a kijelzőjén az adatok leolvashatók. A többlet bármikor elfogyasztható egy elszámolási időszakon belül (ált. egy év).

Q?

Menny idő alatt készül el egy átlagos családi házon a napelem rendszer beüzemelése?

A.

Ez a rendszer nagyságától is függ. Ha az áramszolgáltatói engedélyezés folyamatát is figyelembe vesszük, könnyen előfordulhat akár 2 hónap is az igénybejelentő beadását követően. Maga a rendszer telepítése átlagosan max. 1-3 napot vesz igénybe. A hosszú ügyintézési határidő miatt érdemes időben elkezdeni a munkafolyamatot.